Sarea de bucatarie vazuta din perspectiva comisiei de stiinta a Uniunii Europeene

 • October 15, 2020
 • Blog
 • 0 Comments

Mai jos am tradus un articol despre sare de pe siteul Comisiei Europeni, linkul se gaseste la sfaristul articolului.

1. Definirea sării și sodiului din dietă

Sarea sau clorura de sodiu (NaCI) este un compus cristalin format din sodiu (Na) și clorură (Cl). Un gram de sare conține aproximativ 0,4 g sodiu și 0,6 g clorură. De asemenea, în contextul conținutului sau aportului de sare, un gram de sodiu este egal cu aproximativ 2,5 g sare (UE 2011).

Sarea utilizată ca ingredient pentru alimente, fie vândută direct consumatorilor, fie utilizată pentru fabricarea alimentelor, nu trebuie să fie mai mică de 97% clorură de sodiu (FAO / OMS 2006), pe bază de substanță uscată, exclusiv aditivi. În funcție de originea și metoda de producere a sării (obținută din mare, din depozite subterane de sare de rocă sau din saramură naturală), aceasta poate conține urme variabile ale altor minerale. Din motive de sănătate publică, sarea poate fi, de asemenea, îmbogățită, de exemplu cu iod, fier sau fluor (FAO / OMS 2006).

Cuvintele sare și sodiu sunt adesea folosite interschimbabil (OMS 2016). Majoritatea sodiului se consumă sub formă de clorură de sodiu, iar publicul înțelege mai bine termenul sare decât sodiu. Regulamentul UE 1169/2011 (UE 2011) privind informațiile alimentare destinate consumatorilor impune declararea conținutului de sare calculat ca echivalent de sare din conținutul de sodiu al unui produs (a se vedea punctul 3). De asemenea, Grupul la nivel înalt pentru experți în nutriție și activitate fizică se referă la sare și nu la sodiu (CE 2012b). În scopul acestui rezumat, ambii termeni vor fi utilizați în funcție de context și de sursa utilizată.

2. Surse alimentare de sodiu

Sarea (clorura de sodiu) este frecvent utilizată ca ingredient alimentar sau condiment. Principalele scopuri pentru utilizarea sării sunt îmbunătățirea gustului și conservarea produsului (EFSA 2005). La nivelul UE, se estimează că 95% din sodiu este consumat sub formă de sare (CE 2012b).

Cea mai mare parte a aportului de sodiu (70-75%) provine din alimente procesate, în timp ce 10-15% provine din sodiu natural în alimentele neprelucrate și 10-15% din sodiu discreționar adăugat în timpul gătitului sau al mâncării (EFSA 2006). Pe lângă sare, alte exemple de compuși care conțin sodiu adăugați în alimente sunt azotatul de sodiu, glutamatul monosodic și fosfatul de sodiu.

Cantitatea de sodiu care apare intrinsec în alimentele neprelucrate este foarte mică, comparativ cu alimentele procesate (OMS 2012, Kloss 2017);
Tabelul 1 oferă exemple de conținut de sodiu al aceluiași aliment în stări neprelucrate și prelucrate.

Tabelul 1. Exemple de conținut de sodiu (mg / 100 g) ale versiunilor neprelucrate și prelucrate ale aceluiași aliment

McCance & Widdowson 2015 ). Sarea poate fi calculată înmulțind sodiul cu 2,5.

Produs alimentar
Versiune procesată sau neprelucrată
Conținut de sodiu
(mg / 100 g)
Vită Friptură de file, slabă la grătar 70
Carne de vită, conservată 860
Cereale Grâu 3
Cereale pentru micul dejun, fulgi de cereale 360
Năut Uscat, fiert în apă nesărată 5
Conserve, reîncălzire, scurgere 200
Cartofi Copti 2
Chipsuri, taiati fin, de la punctele de fast-food 193
Chipsuri, cu conținut scăzut de grăsimi 730
Arahide Simplu, nesărat 2
Prăjit și sărat 400
Mazăre Fiert în apă nesărată Urme
Mushy, conservat, reîncălzit 220
Ceapă Copt 4
Murat 450
Somon Fiert, la grătar 49
Roz, conservat în saramură 352
Somon afumat (afumat la cald) 848
Roșii Naturale 2
Suc 230
Ketchup 800

Principalele grupuri alimentare responsabile de aportul de sare din Europa sunt pâinea și produsele de panificație, produsele din cereale, carnea și produsele din carne, precum și brânza și produsele lactate. Alte grupuri importante sunt semipreparatele și supele la cutie ( EC 2012b , Kloss 2017 ). Pâinea, cerealele și produsele de panificație sunt cele mai importante surse de sare în multe diete naționale, singura pâine contribuind cu aproximativ 20% sau mai mult din aportul total de sare. În SUA, cea mai mare parte (71%) din aportul de sare provine din sodiu adăugat în alimentele consumate în afara casei ( Harnack 2017 ). Potrivit Raportului științific al USDA al Comitetului consultativ 2015 privind liniile dietetice ( DGAC 2015 ), preparatele mixte, în special burgerii și sandvișurile, sunt principalii factori care contribuie la aportul de sare în dietele americane.

3. Etichetarea sării în UE

În UE, Regulamentul (UE) 1169/2011 (UE 2011) privind informațiile alimentare destinate consumatorilor impune declarația nutrițională obligatorie a conținutului de sare din alimentele preambalate. Pentru a se asigura că clientul final înțelege cu ușurință etichetarea, este adecvat să se utilizeze „termenul sare în loc de termenul corespunzător al nutrientului sodiu”. În acesta, „sare înseamnă conținutul echivalent de sare calculat utilizând formula: sare = sodiu × 2,5”. Unitatea de măsură care trebuie utilizată este g la 100 g de produs. Aportul zilnic de referință pentru sare este de 6 g pentru adulți, iar conținutul de sare poate fi exprimat ca procent din aportul de referință la 100 g sau la 100 ml.

În conformitate cu Regulamentul (UE) 1924/2006 (CE 2006) privind mențiunile nutriționale și de sănătate făcute asupra produselor alimentare, sunt permise următoarele mențiuni nutriționale legate de sare:

 • Conținut scăzut de sodiu / sare, „se pot face numai în cazul în care produsul conține nu mai mult de 0,12 g sodiu sau valoarea echivalentă pentru sare, la 100 g sau la 100 ml. Pentru apele, altele decât apele minerale naturale care intră sub incidența Directivei 80/777 / CEE, această valoare nu trebuie să depășească 2 mg sodiu la 100 ml. “
 • Sodiu / sare foarte scăzute „se pot face numai în cazul în care produsul conține nu mai mult de 0,04 g sodiu sau valoarea echivalentă pentru sare, la 100 g sau la 100 ml. Această afirmație nu trebuie utilizată pentru apele minerale naturale și alte ape.
 • Fără sodiu sau fără sare, „pot fi făcute numai în cazul în care produsul conține nu mai mult de 0,005 g sodiu sau valoarea echivalentă pentru sare, la 100 g”.
 • Continut redus de sare, „pot fi făcute numai în cazul în care reducerea sodiului este de cel puțin 25% în comparație cu un produs similar”.
 • Fara sodiu / sare adăugată (CE 2012a) nu poate fi făcută numai în cazul în care produsul nu conține sodiu / sare adăugat sau orice alt ingredient care conține sodiu / sare adăugat și produsul conține nu mai mult de 0,12 g sodiu sau echivalentul acestuia valoare pentru sare, la 100 g sau 100 ml. “
 • „După caz, o declarație care indică faptul că conținutul de sare se datorează exclusiv prezenței sodiului natural poate apărea în imediata apropiere a declarației nutriționale” (UE 2011).

Dacă alimentele sunt cel puțin la fel de scăzute în sare, așa cum se menționează în revendicarea cu conținut scăzut de sodiu / sare prezentată mai sus, este permisă următoarea mențiune de sănătate: Reducerea consumului de sodiu contribuie la menținerea tensiunii arteriale normale” (UE 2012).

4. Consumul de sare: efecte asupra sănătății

Sodiul este un nutrient esențial și este necesar pentru funcționarea normală a celulelor și pentru neurotransmisie (OMS 2012). Din perspectiva sănătății publice, o serie de instituții naționale și internaționale au examinat impactul aportului de sare asupra sănătății, concentrându-se asupra efectelor asupra tensiunii arteriale, bolilor cardiovasculare, cancerului de stomac și funcțiilor renale.
Declarațiile sau opiniile acestor instituții sunt prezentate în Tabelul 2.

Tabelul 2. Efectele asupra sănătății legate de aportul de sare / sodiu, așa cum sunt descrise de organizațiile relevante legate de sănătate și produse alimentare.

Termenii de sodiu sau sare sunt utilizați așa cum sa raportat în sursa originală. Sarea se poate calcula înmulțind sodiul cu 2,5.

Efectul aportului de sare / sodiu asupra sănătății cardiovasculare
Boala cardiovasculara
 • „Dovezile privind efectele cardiovasculare adverse ale sodiului […] indică o asociere a riscului crescut de morbiditate și mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare cu creșterea aportului de sodiu.”
 • Datorită relației bine stabilite dintre tensiunea arterială și rezultatele bolilor cardiovasculare, există dovezi de calitate moderată că „reducerea sodiului este benefică pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare”.
 • „Dovezi de calitate ridicată și moderată conform cărora consumul <2 g sodiu / zi în comparație cu consumul de ≥ 2 g sodiu / zi este benefic pentru reducerea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare […] la adulți.”
 • „… Aportul de sodiu este asociat pozitiv cu un risc crescut de accident vascular cerebral și evenimente cardiovasculare și mortalitate în rândul populației adulte generale.”
 • „Există […] date convingătoare că aportul ridicat de sare are un efect indirect asupra riscului de boli cardiovasculare, care este mediat de nivelul tensiunii arteriale”.
 • „… O asociere directă între aportul ridicat de sare și riscul bolilor cardiovasculare nu este clară fără echivoc. Dovezile sunt disparate sau chiar inconsistente, astfel încât în ​​prezent nu există nicio dovadă clară că aportul ridicat de sare crește în mod direct riscul bolilor cardiovasculare ”.
 • „În ansamblu, datele indică o relație între aportul mai mare de sodiu și riscul mai mare de BCV.”
Boală coronariană
 • „… O asociere a unui risc crescut de morbiditate și mortalitate prin boli cardiovasculare, inclusiv boli coronariene […], cu creșterea aportului de sodiu.”
 • „Aportul mai mare de sodiu a fost asociat cu un risc mai mare de […] boli coronariene fatale.”
 • „Nu a existat nicio asociere între aportul de sodiu și […] boala coronariană non-fatală.”
 • „Dovezi de calitate ridicată și moderată conform cărora consumul de <2 g sodiu / zi în comparație cu consumul de ≥ 2 g sodiu / zi este benefic pentru reducerea […] riscului de […] boli coronariene la adulți.”
Accident vascular cerebral
 • „Dovezile pentru efectele cardiovasculare adverse ale sodiului […] indică o asociere a unui risc crescut de morbiditate și mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare, inclusiv […] accident vascular cerebral, cu creșterea aportului de sodiu.”
 • „Aportul mai mare de sodiu a fost asociat cu un risc mai mare de accident vascular cerebral incident [și] accident vascular cerebral fatal”
 • „Dovezi de calitate ridicată și moderată conform cărora consumul de <2 g sodiu / zi în comparație cu consumul de ≥ 2 g sodiu / zi este benefic pentru reducerea […] riscului de […] accident vascular cerebral […] la adulți.”
 • „… Aportul de sodiu este asociat pozitiv cu un risc crescut de accident vascular cerebral și evenimente cardiovasculare și mortalitate în rândul populației adulte generale.”
 • Dovezi cu rezistență redusă că „un aport alimentar mai mare de sodiu este asociat cu un risc mai mare de accident vascular cerebral fatal și non-fatal”.
Tensiunea arterială și hipertensiunea
 • „… Dovezi puternice ale unei relații de răspuns la doză între consumul crescut de sodiu sub formă de clorură de sodiu și niveluri mai ridicate ale tensiunii arteriale sistolice, diastolice și medii”
 • Efectul advers major al creșterii aportului de sodiu este creșterea tensiunii arteriale.
 • Reducerea aportului de sodiu a redus semnificativ tensiunea arterială sistolică și diastolică la adulți și copii.
 • „Reducerea aportului de sodiu la <2 g / zi a fost mai benefică pentru tensiunea arterială decât reducerea aportului de sodiu, dar consumând în continuare> 2 g / zi.”
 • „Există dovezi convingătoare ale unei legături cauzale între aportul ridicat de sare și hipertensiune și beneficiul reducerii aportului de sare la nivel de populație.”
 • “Există dovezi clare că aportul ridicat de sare crește riscul de valori suboptime ale tensiunii arteriale și hipertensiune arterială.”
 • „Există o relație progresivă dintre doză și răspuns între aportul de sodiu și tensiunea arterială.”
 • „… un aport mai mic de sodiu va atenua creșterea obișnuită a tensiunii arteriale legată de vârstă.”
 • „… Reducerea sodiului scade tensiunea arterială și […] efectul este mai mare la subiecții hipertensivi.”
 • Dovezi cu rezistență ridicată că reducerea aportului de sodiu scade tensiunea arterială la adulți.
 • Dovezi puternice că reducerea sodiului este benefică pentru menținerea unei tensiuni normale și poate reduce tensiunea arterială la persoanele hipertensive.
 • Adoptarea abordărilor dietetice pentru stoparea hipertensiunii ( DASH ) este eficientă în scăderea tensiunii arteriale.
Lipidele serice
 • Dovezi de înaltă calitate că „reducerea aportului de sodiu nu a avut niciun efect advers semnificativ asupra […] lipidelor din sânge”.

 

Efectul aportului de sare / sodiu asupra cancerului
 • „Consumul de alimente conservate prin sărare este probabil o cauză a cancerului de stomac”.
 • „… Există probe probabile pentru o asociere între aportul de sare și riscul de cancer de stomac.”

 

Efectul aportului de sare / sodiu asupra funcției renale
 • „Dovezi de calitate moderată că reducerea sodiului este în concordanță cu un beneficiu pentru funcția renală la adulți.”
 • Dovezi de înaltă calitate că „Reducerea aportului de sodiu nu a avut niciun efect advers semnificativ asupra […] funcției renale.”
 • „Mai multe studii au indicat o relație pozitivă între excreția de sodiu și excreția de calciu”. Aportul ridicat de sodiu poate crește riscul apariției pietrelor la rinichi.
Efectul aportului de sare / sodiu asupra sănătății oaselor
 • „Mai multe studii au indicat o relație pozitivă între excreția de sodiu și excreția de calciu și că aportul de sodiu ar putea juca un rol în etiologia osteoporozei.”

 

Alte efecte asupra sănătății ale aportului de sare / sodiu
 • Dovezi de înaltă calitate conform cărora „scăderea sodiului nu are niciun efect nociv asupra nivelului de catecolamină sau a oricăror efecte secundare minore (de exemplu cefalee și amețeli) la adulți”.

o EFSA lucrează în prezent (iulie 2018) la un aviz cu privire la valoarea de referință dietetică pentru sodiu.
b Raportul DGAC se referă și este de acord cu evaluarea raportului de evidență IoM. (OIM 2013)
c Raportul științific al Comitetului consultativ pentru orientările dietetice din 2015 (DGAC) este de acord cu aceste declarații ( DGAC 2015 )

5. Consum recomandat de sare

Organizațiile internaționale legate de sănătate au emis recomandări pentru a limita aportul de sare la cel mult 5 sau 6 g pe zi (vezi Tabelul 3A). În UE, majoritatea recomandărilor naționale care cuantifică aportul de sare recomandă același lucru. Utilizarea sării iodate este susținută de multe țări în recomandările lor (OMS 2003), pentru a aborda deficiența de iod, care este încă o preocupare în Europa (OMS 2009). Deși deficitul de fluor nu este o problemă în Europa, sarea fluorurată este utilizată, printre alte surse dietetice de fluor, ca instrument preventiv împotriva cariilor dentare; consumul de sare fluorată este recomandat în multe țări, iar produsele corespunzătoare sunt disponibile în mai multe state membre ale UE (SCHER 2010).

Nevoia minimă fiziologică de sodiu este estimată la 200-500 mg / zi (aproximativ 0,5-1,25 g de sare pe zi) (OMS 2012). Aporturile adecvate de sodiu la adulți s-au estimat în mare parte la aproximativ 1,5 g / zi (corespunzând la 3,8 g sare / zi).

Recomandările sunt mai mici pentru copii, așa cum este descris în Tabelul 3b. Planul global de acțiune al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile 2013-2020 (OMS 2013) a stabilit nouă obiective globale, dintre care unul este „o reducere relativă cu 30% a aportului mediu de populație de sare / sodiu până în 2025”. Acest lucru este considerat necesar pentru atingerea obiectivului general de reducere a mortalității premature cauzate de bolile netransmisibile (MNT) cu 25% (OMS 2016).

Tabelul 3A. Recomandări dietetice pentru aportul de sare / sodiu la adulți, așa cum sunt descrise de organizațiile relevante pentru sănătate și produse alimentare.

Rețineți că unele organizații oferă recomandarea pentru sodiu în loc de sare. Recomandările sunt date în grame pe zi sau miligrame pe zi. Sarea se poate calcula înmulțind sodiul cu 2,5.

Sursă         
Recomandare dietetică
EFSA 2005 a
 • „Datele disponibile nu sunt suficiente pentru a stabili un nivel superior pentru sodiu din surse alimentare.”
 • „Nu este posibil să se determine un nivel prag al consumului obișnuit de sodiu sub care este puțin probabil să existe vreun efect advers asupra tensiunii arteriale.”
OMS 2013
 • O reducere la <2 g / zi sodiu (5 g / zi sare) la adulți (≥ 16 ani) (recomandare puternică).
WCRF / AICR 2016
 • Obiective de sănătate publică: „Consumul mediu al populației de sare din toate sursele să fie mai mic de 5 g (2 g sodiu) pe zi”
 • Recomandări personale: „Limitați consumul de alimente procesate cu sare adăugată pentru a asigura un aport mai mic de 6 g (2,4 g sodiu) pe zi”
 • Evitați alimentele conservate, sărate sau sărate; conservați alimentele fără a utiliza sare (în schimb, utilizați refrigerare, congelare, uscare, îmbuteliere, conservare și fermentare).
FSAI 2016
 • „… Pentru reducerea consumului de sare […] ținta pentru populația adultă irlandeză este un aport mediu de 2,4 g / 100 mmol sodiu (6 g sare) pe zi. Deși acest lucru este considerat a fi un obiectiv realizabil pentru populație în acest moment, acesta nu ar trebui considerat un nivel optim sau ideal de consum. ”
 • „… Sfaturile destinate adulților individuali ar trebui să reflecte alocația dietetică recomandată (ADR)  pentru sodiu de 1,6 g / 70 mmol (4 g sare) per adult pe zi [care] este suficientă pentru a satisface nevoile 97,5% din populație.”
DGE 2016
 • „Valoarea aproximativă a aportului de sare este de până la 6 g / zi.”
 • Aportul adecvat pentru adulți este de 1500 mg sodiu pe zi.
NNR 2012
 • „o limitare a aportului de sodiu la aproximativ 2,4 g / zi – corespunzând la aproximativ 6 g sare (NaCl) – este fezabilă la nivel de populație”
 • “Există o lipsă de dovezi care să sugereze că necesarul de sodiu în timpul sarcinii și alăptării diferă semnificativ de cel al femeilor care nu sunt însărcinate.”
BfR 2011
 • „Aportul de sare trebuie redus la 3,5 și maximum 6 grame pe zi.”
SACN 2003
 • „recomandare pentru un aport țintă de sare de 6 g / zi (2,4 g / 100 mmol sodiu) pentru populația adultă”, pentru cei cu vârsta de 15 ani în sus.
DGAC 2015
 • „Obiectivele pentru populația generală sunt: ​​mai puțin de 2.300 mg sodiu dietetic pe zi (sau cantitate de aport de referință dietetică adecvată vârstei)”
 • Dovezi puternice că „adulții care ar beneficia de scăderea tensiunii arteriale ar trebui să combine tiparul dietetic DASH cu un aport mai mic de sodiu”.
AHA / ACC 2013
 • Adulții care ar beneficia de scăderea tensiunii arteriale ar trebui să scadă aportul de sodiu și „să nu consume mai mult de 2400 mg sodiu / zi; reducerea suplimentară a aportului de sodiu la 1500 mg / zi poate duce la o reducere și mai mare a TA; chiar și fără a atinge aceste obiective, reducerea aportului de sodiu cu cel puțin 1000 mg / zi scade TA și „combină tiparul dietetic DASH cu un aport mai mic de sodiu”.
IOM 2013
 • Pentru adulți, un nivel de admisie superior (UL) tolerabil pentru sodiu este de 2,3 g (100 mmol) / zi (5,8 g de sare).
 • Aport adecvat (AI) pentru sodiu pentru tineri adulți este de 1,5 g (65 mmol) / zi (3,8 g de sare).
 • „AI pentru sodiu pentru adulții mai în vârstă și pentru persoanele în vârstă este oarecum mai mică, bazată pe consumul de energie mai scăzut și este stabilit la 1,3 g (55 mmol) / zi pentru bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani și la 1,2 g (50 mmol) / zi pentru cei cu vârsta de 71 de ani și peste. ‘
Țările UE 2018
 • Majoritatea orientărilor dietetice pe bază de alimente recomandă limitarea consumului de sare la 5 sau 6 g pe zi. Unele țări recomandă doar un aport limitat de sare, dar nu cuantifică această recomandare.

un DRV pentru sodiu este în prezent reevaluat de EFSA și va fi actualizat aici odată publicat.

Tabelul 3b. Recomandări dietetice pentru aportul de sare / sodiu la copii, așa cum sunt descrise de organizațiile relevante pentru sănătate și produse alimentare.

Rețineți că unele organizații oferă recomandarea pentru sodiu în loc de sare. Recomandările sunt date în grame pe zi sau miligrame pe zi. Sarea se poate calcula înmulțind sodiul cu 2,5.

Sursă            
Recomandare dietetică
OMS 2012
 • Nivelul maxim recomandat pentru copii (2-15 ani) ar trebui să fie ajustat în jos în funcție de necesitățile energetice ale copiilor.
 • „Nivelul de aport recomandat la copii este mai mic decât cel al adulților, atunci când necesarul de energie al copiilor este mai mic decât al adulților.”
FSAI 2016
 • „Aportul de sare la copii trebuie să fie proporțional mai mic decât la adulți (pe baza greutății corporale).”
DGE 2016
 • Aporturi adecvate de sodiu pentru copii: 1 până la 4 ani: 0,4 g / zi; 4 până la sub 7 ani: 0,5 g / zi; 7 până la sub 10 ani: 0,75 g / zi; 10 până la 13 ani: 1,1 g / zi; 13 până la 15 ani: 1,4 g / zi; 15 până la 19 ani: 1,5 g / zi.
NNR 2012
 • „Aportul recomandat de sodiu pentru copiii cu vârsta de până la 10 ani este stabilit la 0,2 g pe MJ (0,5 g NaCl / MJ), care se bazează pe nivelurile recomandate de energie pentru femeile adulte.”
SACN 2003
 • „Nivelul de sodiu conținut în laptele matern este adecvat pentru a menține sănătatea sugarilor”.
 • Țintele populației pentru consumul mediu de sare pentru copii sunt (în g / zi): <1 pentru 0-6 luni, 1 pentru 7-12 luni, 2 pentru 1-3 ani, 3 pentru 4-6 ani, 5 pentru 7-10 ani, 6 timp de 11-14 ani.

 

6. Consumul de sare în țările europene

Sondajul Comisiei Europene privind implementarea de către statele membre a cadrului UE de reducere a sării (CE 2012b) include date ale statelor membre (SM) privind aportul populațional de sare din anii 1990 până în 2012. Sunt prezentate datele din sondaj și date suplimentare din studii mai recente. în tabelele 4a și 4b. Comparabilitatea între țări este limitată din cauza diferitelor categorii de vârstă acoperite, a diferitelor metode de colectare a datelor (măsurarea urinară de 24 de ore este considerată a fi cea mai precisă metodă) și dificultățile în evaluarea sării discreționare.

Pe baza datelor, aportul de sare este de obicei mai mare la bărbați decât la femei. Aporturile zilnice medii de sare din întreaga lume depășesc cu mult necesarul minim fiziologic. În majoritatea țărilor europene, cantitatea de aport este de 7 până la 12 grame de sare pe zi (CE 2012b).

Tabelul 4a. Prezentare generală a aportului de sare la adulții din țările europene

Valorile raportate ale aportului se bazează pe sondajul Comisiei Europene privind implementarea cadrului UE de reducere a sării ( CE 2012b ), cu excepția cazului în care se menționează altfel. Este posibil ca datele să nu fie direct comparabile din cauza diferențelor de metodologie, anul de studiu și grupele de vârstă implicate.

Aportul de sare la adulți (g / zi) a
Belgia – Cadrul UE de reducere a sării 2009 (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
Adulți 11.5-11.8 8.6-9.9
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
3 – 64 5,7 (2303 mg sodiu)
Danemarca – Danskernes kostvaner 2011-2013 (înregistrare dietetică pe 7 zile)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
18-24 11.0 7.8
25-34 11.5 8.5
35-44 11.3 8.5
45-54 11.3 8.0
55-64 10.8 8.0
65-75 10.0 7.5
Germania – DEGS1 2010-2011 (Klenow și colab. 2016) (estimat din sodiu de urină la fața locului)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
18-79 9.7-13.4 7.2-11.3
Irlanda – Ancheta națională privind nutriția adulților 2008-2010 (estimată din urina sodică la fața locului)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
18-64 11.1 8.5
≥ 65 11.0 6.8
Spania – Cadrul UE de reducere a sării 2009 (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
Adulți 11.5 8.4
Franța – INCA 3 2014-2015 (rechemare dietetică 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
18-44 7.9
45-64 8.1
65-79 7.9
Italia – Cadrul UE de reducere a sării 2008 (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
Adulți 10.8 8.3
Cipru – Cadrul UE de reducere a sării 2005-2008 (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
Adulți 5-8 5-8
Letonia – Cadrul UE de reducere a sării 2007-2009 (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
Adulți 9 5.6
Lituania – Cadrul UE de reducere a sării 2007 (rechemare dietetică 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
Adulți 10.9 7.1
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
Adulți 9.1 9.1
Ungaria – Cadrul UE de reducere a sării 2009-2010 (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
Adulți 11.2 9.6
Croația – Sondaj de cartografiere HR-Salt 2009 (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
Adulți 13.3 10.2
Olanda – Sondajul național olandez privind consumul de alimente (RIVM 2012) 2007-2010 (2×24-h retras dietetic)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
19-30 10.2 7.5
31-50 10.2 7.5
51-69 9.3 7.3
Olanda – Studiu Doetinchem 2015 (Temme și colab. 2017) (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
19-70 9.7 7.4
Austria – Studiu austriac privind starea nutrițională 2010-2012 (estimat din sodiu de urină la fața locului)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
18-24 8.5 7.5
25-50 8.1 7.0
51-64 8.3 6.5
Portugalia – IAN-AF 2015-2016 (rechemare dietetică 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
18-64 9.2 6.7
România – Cadrul UE de reducere a sării 2010 (înregistrare dietetică pe 7 zile)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
Adulți 12.3 10
Slovenia – Cadrul UE de reducere a sării 2012 (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
Adulți 12.9 10.7
Slovacia – Cadrul UE de reducere a sării 2009 (rechemare dietetică 24 de ore și FFQ b )
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
Adulți 9.6 6.4-6.8
Finlanda – FINDIET 2012 (rechemare dietetică de 48 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
25-64 8.9 6.5
Suedia – adulți Riksmaten 2011 (înregistrare dietetică pe 4 zile)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
Adulți 9.0 6.9
Regatul Unit – sondaj național de dietă și nutriție 2014 (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
19-34 8.9
35-49 9.1 7.1
50-64 9.4 6.4
Elveția – Studiu elvețian privind consumul de sare 2010-2011 (sodiu urinar 24-ore)
Grupa de vârstă (ani) Bărbați Femele
15-29 10.0 7.9
30-44 11.1 8.2
45-59 11.4 8.4
Peste 60 de ani 10.5 7.3

a valorile raportate ca medie sau interval, în funcție de sursa

b FFQ: chestionarul privind frecvența alimentelor.

Tabelul 4b. Prezentare generală a aportului de sare la copii din țările europene

Valorile raportate ale aportului se bazează pe sondajul Comisiei Europene privind punerea în aplicare a cadrului UE de reducere a sării ( CE 2012b ), cu excepția cazului în care se prevede altfel. Este posibil ca datele să nu fie direct comparabile din cauza diferențelor de metodologie, anul de studiu și grupele de vârstă implicate

 

Aportul de sare la copii (g / zi) a
Belgia – Cadrul UE de reducere a sării 2009 (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
<4 4.6 4.6
≥4 5.0 4.6
Bulgaria – Cadrul UE de reducere a sării 2007 (2x 24 de ore de rechemare dietetică)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
1-2 3.5 3.6
3-4 4.8 4.5
Danemarca – Danskernes kostvaner 2011-2013 (înregistrare dietetică pe 7 zile)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
4-5 7.3 6.3
6-9 8.0 7.5
10-13 9.3 7.8
14-17 10.5 7.0
Germania – Cadrul UE de reducere a sării 2007 (înregistrare dietetică tridimensională, istoric dietetic de 4 săptămâni)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
6 4.6 4.3
7-9 5.6 4.8
10-11 5.8 5.6
12 7.6 6.6
13-14 8.4 6.9
15-17 10.4 6.6
Germania (zona Dortmund) – Studiul DONALD 2003-2009 (Alexy și colab. 2012) (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
4-8 4.1 3.6
9-13 5.7 5.2
14-18 8.2 6.2
Irlanda – Sondaj național de nutriție preșcolar 2010-2011 (record dietetic cântărit pe 4 zile b )
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
1 2.3
2 3.0
3 3.1
4 3.6
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
10-12 56% <3,8
21% 3,8-5,6
23%> 5,6
Spania – ENALIA 2012-2014 (înregistrare alimentară în 2 zile (<10 ani), rechemare de 2 ori pe 24 de ore (> 11 ani))
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
0,5-1 1.0 1.0
1-3 3.1 2.9
4-8 4.6 4.6
9-13 6.3 5.4
14-17 7.3 5.8
Spania – Aparicio și colab. 2017 (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
7-11 8.3 7.2
Franța – INCA 3 2014-2015 (înregistrare dietetică pe 7 zile)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
<1 1.0
1-3 3.2
4-6 4.6
7-10 5.7
11-17 7.1 5.9
Italia – Programul MINISAL-GIRCSI 2010 (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
6-18 7.4 6.7
Letonia – Cadrul UE de reducere a sării 2007-2009 (rechemare dietetică 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
7-16 7.1 5
Olanda – Sondajul național olandez privind consumul de alimente – RIVM 2007-2010 (rechemare dietetică 2×24-h)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
7-8 6.1 5.7
9-13 8.0 6.7
14-18 9.4 7.3
Austria – ASNS 2010-2012 (estimat din sodiu de urină la fața locului)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
7-9 8.8 8.3
10-12 9.5 8.9
13-14 8.9 7.0
Portugalia – Studiu de activitate fizică GLabMed submostru 2012-2014 (sodiu urinar 24 de ore)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
13-18 9.3 7.7
Slovenia – Cadrul UE de reducere a sării 2007 (înregistrare dietetică tridimensională)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
4,4 (vârsta medie) 5.1 4.8
Slovacia – Cadrul UE de reducere a sării 2009 (24 de ore de rechemare dietetică)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
2-6 5.43
Finlanda – Studiu PANIC 2007-2009 (Eloranta și colab. 2011) (înregistrare dietetică 4-d)
Grupa de vârstă (ani) Băieți Fetelor
6-8 6.2 5.4

valorile raportate ca medie sau interval, în funcție de sursă b Exclude sarea adăugată la masă și în timpul gătitului.

Sursa informatiilor: https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway/promotion-prevention/nutrition/salt